قانون علیه تولید در خدمت واردات
موانع قانونی تولید در گفتوگو با محمد آزمون تولید کننده دانشبنیان
محمد آزمون، مدیرعامل شرکت دانشبنیان راهکارهای هوشمند امین تولید کننده تبلت کودک نارتب، در گفتوگو با خبرگزاری فارس با بیان اینکه قانون نخستین زیرساخت کلگیری فرایندهای اقتصادی است، پشتیبانی از تولید و مانعزدایی را نیازمند اصلاح قوانین دانست و در این باره تصریح کرد: میدانیم تولید داخل دربرابر واردات محصول است. در قانون موجود تعرفه و عوارض گمرکی برای واردات محصولاتِ آماده، روشن است اما برای ورود قطعات، قوانین پیچیده، بازدارنده و گنگ است.
قانون به سود واردکننده به ضرر تولیدکننده
آزمون تصریح کرد: ما به جای وارد کردن محصولِ آماده، با توجهیات اقتصادی و فنی صرفا برخی قطعات را وارد میکنیم و بدین ترتیب بخشی از چرخه تولید و اشتغال را به داخل منتقل کردهایم، اما گرفتار یک هزارتوی بیپایان میشویم درحالیکه واردات کالای آماده هرگز چنین مشکلاتی را ندارد.
وی ابراز داشت: تا همین چند سال پیش تعرفه واردات موبایل و تبلت ۵ درصد و قطعات آنها ۱۵ درصد بود یعنی نرخ تعرفه واردات قطعات ۳ برابر محصول آماده بود بنابراین در همان مرحله نخست ما ۱۰ درصد از واردکننده محصول آماده عقب بودیم، اکنون که تازه اصلاح شده، تعرفه هر دو را ۵ درصد اعلام کردهاند در حالیکه در بسیاری از کشورها تعرفه گمرکی صرفا شامل محصول آماده میشود، در همین مصر که در خاورمیانه است، هرکس که کوچکترین بخش تولید را انجام میدهد تعرفه واردات قطعاتش صفر است اما تعرفه واردات محصول آماده میشود، در همین مصر که در خاورمیانه است، هرکس که کوچکترین بخش تولید را انجام میدهد تعرفه واردات قطعاتش صفر است اما تعرفه واردات محصول آماده ۲۰ درصد است.
این تولیدکننده محصول دانشبنیان اظهار داشت: ما با هزاران هزار سختی، هزینه کردهایم و در مراغه، کارخانه تولید تبلت و تجهیزات هوشمند سپهبد را راهاندازی کردهایم. یک کارخانه که هم برای صنعت کشور سودآور است هم باعث توسعه، تحرک و اشتغالزایی در منطقه میشود. حالا برای ثبت سفارش به اداره صنعت و معدن استان مراجعه کردهایم، مسئول استانی به جای اینکه از این موضوع استقبال کند، میگوید این حجم درخواستی از ظرفیت استان ما خیلی بیشتر است، بنابراین نمی توانیم مجوزهای لازم را صادر کنیم. یکی نیست از او بپرسد چگونه باید ظرفیت استان افزایش پیدا کند؟! چرا زیرساختها را ایجاد نمیکنید؟ من از این مسئول پرسیدم: «در این استان چقدر موبایل و تبلت وارد میشود؟» پاسخ داد: «آنها بازرگان هستند، محدودیتی ندارند» یعنی برای واردات محدودیتی قائل نیستند اما برای من تولیدکننده سقف و محدودیت تعیین میکنند.
قانون به سود دلالی به ضرر تولیدکننده
آزمون نظام مالیاتی را به ضرر تولید به سود دلالی دانست و در این باره گفت: خیلی روشن و آشکار مالیات بر تولید کالاها تعلق میگیرد نه بر فروش آنها. دستمزد کارگر و کارمند شامل مالیات میشود اما به فروش و واسطهگری مالیاتی تعلق نمیگیرد. حتی طرح مالیات بر عایدی سرمایه که هم اکنون در مجلس مطرح است هم باری از روی مالیات تولیدکنندگان بر نمیدارد و صرفا بر خرید و فروش طلا و ارز و مسکن و خودرو مالیات وضع کرده است.
وی تصریح کرد: واقعا اگر اسراییل میخواست نظام اقتصادی ایران را طراحی کند، از این بهتر میتوانست تولید را نابود کند؟
تولید کننده گرفتار ناهماهنگی پلیس امنیت اقتصادی و دستگاه قضایی
مدیر عامل راهکارهای هوشمند امین ابراز داشت: پلیس امنیت اقتصادی از فروردین ۱۳۹۸ به عنوان یک فرماندهی جدید و مستقل در نیروی انتظامی تشکیل و راه¬اندازی شده و در گمرک هم بهعنوان حساسترین گلوگاه اقتصادی مستقر شده اما همچنان بازار پر از کالای قاچاق است، وقتی کالای قاچاق ممنوعیت ثبت سفارش دارد، این کالاها از کجا میآیند؟ در حالیکه تولیدکننده داخلی گرفتار هزاران نوع محدودیت و ممنوعیت است خیلی راحت محصول آماده خارجی بهصورت رسمی و غیر رسمی، قانونی و قاچاق وارد کشور میشود.
آزمون تصریح کرد: پلیس امنیت اقتصادی با گمرک و وزارت صنعت هماهنگ نیست، قطعات وارداتی ما را ضبط کرده که کالای وارد شده با کد تعرفه همخوان نیست، قاضی ۳ بار از گمرک استعلام کرده و هر ۳ بار گمرک پاسخ داده کدتعرفه با کالا مطابقت دارد، با وجود این، پلیس به رای قاضی تمکین نمیکند و دوباره اعتراض کرده است و همچنان قطعات را ترخیص نمیکند. اگر مرجع گمرک است و ما برای کدتعرفه باید با گمرک هماهنگ کنیم و قاضی هم گمرک را مرجع میشناسد و رای قاضی ملاک عمل ضابط قضایی است، معلوم نیست پلیس اقتصادی بر چه اساسی کالاها را توقیف کرده؟!